HRD / BÜLTEN
Sayın İlgili,
Konu: Restorasyona tabi işlerde tazminatın Restorasyon Şirketine ödenmesi;
Sigorta Sektöründe , restorasyon hizmeti veren şirketlerin , tüm tarafların ortak onayı ile, sigortalıya, sigortacı adına verdiği restorasyon hizmetlerine istinaden, tanzim etmiş olduğu faturanın ödenmesi ile ilgili olarak aşağıdaki tavsiyeleri bilgilerinize sunmak gereği hasıl olmuştur, görüş ve onaylarınızı rica ederiz .
“ Bildiğiniz üzere sigorta tazminatı TTK gereği ayni / nakdi olmak üzere 2 şekilde de ödenebilir.
Herhangi bir hasar dosyasında restorasyon, işin belli bir kısmını oluşturmuş ise, burada zımnen, taraflar, ayni tazmin konusunda kati olarak mutabık olmuşlardır demektir. Yani zararın belirlenen bir kısmı veya tamamı için restorasyon konusu gündeme mutabakatlı gelmiş ise, artık bu kısım için nakdi tazminat prosedürü işletilmemelidir.
Restorasyon şirketleri genellikle tahsilatı ne şekilde yapacaklarına dair taleplerini önden açıkça tekliflerinde yazarlar ve taraflar bu konuda mutabık olarak işlemlerine devam ederler. Hasar dosyasının ayni tazmine tabi olan kısmı, sigorta şirketi / restorasyon şirketi arasında sözleşmede yazılı olan maddeler gereği her iki tarafın da yükümlülerini tam olarak ifa edeceği bir alanı oluşturur. Sigorta Şirketi açısından işin teklifte yazılı olduğu tarihte ve tam layığı ile yaptırılması esas iken, restorasyon şirketi de yapmış olduğu işin maddi karşılığını tam ve zamanında almayı arzu eder.
Restorasyon şirketinin, tahsilat talebi genellikle iş başlamadan önce işin belli bir meblağı (Teklif tutarının 60 % – 50 % ‘lik kısmı) ve kalan kısmının da işin teslimi sırasında olacağı genel bir teamüldür.
Hasar dosyasının ayni olarak tazmin edilmeyecek olan kısmı için işlemler TTK / Genel ve Özel şartlar gereği ayrı bir sürece tabi olduğundan, restorasyon şirketlerinin ödeme süreci; muafiyet, eksik sigorta, teminata girmeyen haller , poliçenin geçersizliği vb. sorunlardan ayrı olarak tutulmalı veya restorasyon şirketinin görevlendirilmesi sırasında bu konular, yazılı olarak restorasyon şirketine açıkça tebliğ edilmeli ve ancak bu şartların kabulü ile restorasyon işine başlama talimatı verilmelidir.
Restorasyon Şirketi kendisine talimat olarak verilen işlemlerin tamamını Sigorta Şirketinin ödeme güvence ve garantisi altında yapmalı, finansal konularda normal şartlar sigortalı ile karşı karşıya bırakılmamalıdır. Ancak, muafiyet, eksik sigorta vb, konularında ayni tazminatın ifası sırasında dahi gündeme gelebilecek olan indirimler için önceden yazılı olarak Restorasyon Şirketine bilgi vermiş ve teyidi alınmış ise, tahsilatın bu kısımlara tekabül eden tutarı için sigortalıdan tahsilatına olanak tanınmalıdır, aksi halde teklif & sözleşmede yer alan tutar hiçbir indirime tabi olmaksızın ve sözleşilen gününde tazmin edilmelidir. Sigortalıya ayrıca yapılacak olan diğer tüm ödemeler ve onay süreci burada Restorasyon Şirketini bekletici bir unsur olmamalıdır. “ Restorasyon , Hasar Hizmeti açısından yüksek katma değerli ve tüm tarafların kazandığı bir iş modelidir. Bu hizmeti hep birlikte geliştirmek ve sigortacılığın itibarı adına en hızlı, kaliteli ve sağlam temellere dayanan bir modele evrilmesini sağlamak mesleğimiz açısından çok kıymetlidir.
Yukarıda izaha çalışmış olduğumuz prosedüre ek veya dışında önerileriniz var ise, yazılı olarak Derneğimiz ile paylaşmanızı önemle rica eder, bu vesile ile iyi çalışmalar temenni ederiz.
Sevgilerimizle,
Cemil Islıkçı Sema Tüfekçiler
HRD HRD
Başkan Başkan Yardımcısı
Hasar Restorasyon Derneği HRD
MERKEZ: Hürriyet Mah. Dr. Cemil Bengü Cd. Derebaşı Sk. No: 1/A Kağıthane 34403 İstanbul
Tel : + 90 (533) 643 90 30 e-mail : hrd@hrd.org.tr Web Site : www.hrd.org.tr